WIX PROTI WORDPRESS

Updated: Jan 29, 2020

Ker se že dolgo nisem ukvarjal z raznimi html in php zadevami sem se tokrat odločil, da preverim, kakšen je postopek, ko se nekdo, ki ima le neko osnovno znanje o internetnih straneh, odloči, da bi postavil svojo lastno internetno stran.


Seveda je najprej potrebno ustvariti kvalitetno domeno in ugotoviti, kje bo stran gostovala. Torej je potrebno imeti strežnik. Za preprostega average joeta smo že na točki kjer se začne oblačnost spuščati do nižin, kajti kar hitro postaja precej zapleteno. Ker so pogoji, da je domena prepoznavna in ker je potrebno imeti zanesljiv strežnik (slovenski prevod besede server) sem se odločil za edino pravilno izbiro po mojem mnenju (ker me zanima samo preprosto in pregledno). Odločim se za NEOSERV. Vse kar obljubljajo na svoji pisani in pregledni strani je precej res in drži torej je izbira preprosta (in to ni plačana promocija).

Ugotovim, da je znesek v katerega je vključena enoletna registracija domene in zeleni paket, ki mi omogoča vse kar potrebujem za dostojno delovanje domače strani tudi v primeru, da se kasneje odločim za dodajanje trgovine ali česa podobnega, ravno pravšnji. Slabih 40 evrov za eno leto. Sprejemljivo. Nekoliko znanja pri upravljanju Cpanela je potrebno in če se boste v tem okolju znašli prvič vam svetujem, da si ogledate vsaj nekaj tutorialov, da boste razumeli kje ste. Konec koncev se morate tudi v tujini kjer ste prvič pozanimati kam ste prišli, da boste vedeli kako se stvari streže.

Ko nekako ugotovite kaj, kje in kako se je potrebno odločiti. Wordpress ali WIX. Ceneje je če potegnete s prvo možnostjo. Vsaj na začetku. Wordpress je v Neoserv paketu že vključen. Potrebno ga je le namestiti in po nekaj osnovnih podatki se že znajdete v okolju Wordpress. Zdaj smo pa tam. Average Joe si bo na tem mestu moral ogledati še precej tutorialov na You Tubu, da bo vedel, kje in kako začeti. V osnovi urejate vnaprej določeno predlogo spletne strani po svoji meri vendar je potrebno vsaj nekaj znanja, da boste ugotovili, kako se stvari streže. Če boste vztrajali boste na koncu lahko uredili precej lepo in pregledno stran, seveda nikakor ne brez trail and error sistema in nikakor ne brez raznih tutorialov in brskanj po stricu Googlu. Seveda vam Neoserv nudi nešteto možnosti glede urejanja web strani in Wordpress nešteto vtičnikov za dodajanje raznih elementov na vaši strani, vendar pa morate vedeti, da vsi niso brezplačni.

Wix je veliko bolj, uporabniku prijazen, vendar pa naj vam kar tukaj povem, da če boste hoteli imeti svojo stran na Neoserv boste morali brezplačni wix nadgraditi in to vas bo stalo najmanj 15 EUR (ker seveda izdelujemo stran, ki bo brez nadležnih reklam in podobne nesnage). Mogoče se vprašate zakaj bi plačeval wix, če pa je zastonj verzija čisto OK. Seveda je. Ampak, če upoštevamo, da nočemo reklam ter, da hočemo uporabljati našo unikatno domeno, moramo izbrati enega od plačljivih paketov, ki nam bodo to omogočili. Brezplačni nikakor ne.

Tokrat nam wix ne zaračunava samo enkratnega zneska, ampak mesečno naročnino, ki je v bistvu zamaskiran enkratni znesek, zgolj zato, da zavede uporabnika, da ima občutek, da plačuje manj (oziroma kakor si lahko kdo privošči). Cena je precej visoka, ker vsebuje še skriti davek, tako, da če se odločimo plačevati mesečno je to okoli 20 evrov mesečno (seveda glede na naše potrebe, ki so v paketih). Kaj pa boste s tem kupili. Veliko bolj uporaben vmesnik za delo oziroma urejanje spletnih predlog, ki so prilagodljive do zadnje pikice. Še celo animacije nam ponuja za vsak element na strani. Možnosti je veliko. Tudi v WIXu ostane še veliko elementov, ki jih lahko dokupite vendar so tisti, ki so takoj na voljo brezplačno oziroma vključeni v ceno, popolnoma dovolj. Postopkov vam ne bom opisoval, ker je to zgolj primerjava med obema. Potem, ko boste povezali svojo domeno z WIX kar je čisto preprosto boste hitro, brez posebnih tutorialov ugotovili, da je zadeva preprosta in učinkovita.

Skratka, če povzamem. Za Average Joeta, ki mu ni škoda odšteti nekaj denarja za učinkovito delovanje in delo s svojo internetno stranjo priporočam WIX (tudi za tiste, ki bi radi imeli vse brezplačno), ker bo tako potrebno manj časa in živcev za izdelavo in upravljanje. Vsekakor se je za domeno in prostor na strežniku Neoserv spet izkazal ter zato ostaja absolutna izbira za vsakega tako zaradi zanesljivosti, širokega spektra možnosti in zanesljivosti. Obstaja se nešteto drugih opcij, zato kar veselo na delo in ne pustite, da vas razna podjetja za izdelavo strani ožemajo, samo zato, ker vas je strah stopiti v zaoderje spletnih strani.

36 views0 comments

Recent Posts

See All