KOBE BRYANT 23.8.1978 - 26.1.2020

Updated: Jan 29, 2020

Šestindvajseti januar 2020 bo za šport za vedno zaznamovan kot črn dan. Dan, ko je umrl eden najboljših košarkašev na svetu Kobe Bryant znan tudi kot "črna mamba" oziroma "black mamba".


Kdo je bil Kobe Bryant? Malo je tistih, ki tega ne vedo, kljub temu pa je med nami veliko tistih, ki na razna socialna omrežja lepijo razne osmrtnice in svoje misli ob smrti legende, kljub temu, da se jim niti sanja ne kdo je bil Kobe oziroma se nikoli niso niti potrudili, da bi si ogledali kakšno njegovo čarobno potezo na Youtubu ali pa, da bi si vzeli vsaj pet minut in o njegovem življenju nekaj malega prebrali. In teh ni malo. Tokrat lahko to popravite in o njem izveste vsaj nekaj osnovnih stvari.

Bil je košarkarski zvezdnik na poziciji branilca v ameriški košarkarski ligi NBA, celotno kariero je igral za moštvo Los Angeles Lakers, s katerim je petkrat postal prvak lige NBA. Z ameriško reprezentanco je dvakrat postal olimpijski prvak. Njegov oče Joe »Jellybean« Bryant je igral za Philadelphia 76erse. Čeprav so ga nekateri kritizirali, češ da je na igrišču prevelik egoist, mu je kombinacija talenta, spretnosti, predanosti igri in trdega dela pomagala dobiti status najboljšega igralca v ligi NBA in enega najboljših igralcev vseh časov.


Kobe Bryant je bil rojen v Philadelphiji, kot edini sin Joea in Pam Bryant. Ko je bil star 6 let, se je skupaj s starši in dvema sestrama preselil v Italijo, kjer je njegov oče začel igrati profesionalno košarko. Postopoma se je privadil na življenje v Evropi in se naučil govoriti italijansko. Leta 1994 so se Bryantovi vrnili v Ameriko. Po spektakularni karieri v srednji šoli v predmestju Filadelfije, v Lower Merion High School, se je Kobe izkazal za mladeniča z obilo talenta. Pri 17 letih je postal prvi branilec, ki je prišel v NBA neposredno iz srednje šole, brez da bi obiskoval univerzo.

Leta 1996 je bil kot 13 na naboru izbran v Charlotte Hornets, vendar so ga že 11. julija prodali k Los Angeles Lakersom v zameno za centra Vladeta Divca. Kljub mladosti je Kobejev talent med treningi pri soigralcih pustil izreden vtis. Kljub temu pa je Bryant pogosto imel težave z odnosi s soigralci izven igrišč, zato si je na začetku težko pridobil prijatelje.


Še pred naborom leta 1996, ko so ga izbrali Hornetsi, je njegov talent takoj opazil Jerry West. Potem ko je k Lakersom privabil Shaquilla O'Neala je nalogo pripeljati ekipo nazaj k naslovu prvaka nameraval uresničiti z menjavo Divca za 18-letnega Bryanta. Prvi dve sezoni je kot igralec, ki se šele razvija, pod trenerjem Delom Harrisom prebil večinoma na klopi, kot zamenjava za branilca Eddiea Jonesa in Nicka Van Exela. To pa se je spremenilo s prihodom Phila Jacksona na trenerski stolček. Po letih nenehnega napredovanja je Bryant postal eden najboljših branilcev v ligi, kar so potrdili njegovi izbori v All-NBA, All-Star in All-Defensive ekipe.

Bryantova podoba in dosežki na košarkarskem igrišču in izven njega sta ga naredila za enega najpopularnejših in prepoznavnih igralcev. Bil je predstavnik velikih podjetij, kot sta Coca Cola in McDonald's, dolgo časa je imel ekskluzivno pogodbo z Adidasom, kasneje pa je podpisal pogodbo z Nikeom, vredno 25 milijonov USD. Največ zaslug za hiter vzpon od obetavnega igralca do zvezde gre njegovi popolni predanosti delu. Še vsako leto je napredoval v vseh elementih igre, tako v obrambi kot napadu. Na igrišču se je izkazal za zelo mirnega in hkrati tekmovalnega z obilico koncentracije, ki mu omogoča, da zadeva tudi nemogoče mete, kadar je najbolj potrebno. Vse te lastnosti so ga pripeljale do nivoja najboljših igralcev v NBA. 14. aprila 2016 je odigral svojo zadnjo tekmo v karieri v zadnjem krogu rednega dela sezone NBA proti klubu Utah Jazz, dosegel je 60 točk. Upokojil se je po dvajsetih sezonah v ligi NBA kot tretji najboljši strelec v zgodovini lige, ki jo je s klubom osvojim petkrat. Skupno je odigral 1.346 tekem in dosegel 33.643 točk. Osemnajstkrat je bil izbran na Tekmo vseh zvezd.

(vir: Wikipedija: https://sl.wikipedia.org/wiki/Kobe_Bryant )

Kljub temu, da Kobe Bryanta ni več, ostaja med nami kot nesmrtna legenda. Tako na igrišču kot

izven njega. Številki 8 in 24 pa bosta ostali na košarkaških igriščih za vedno sinonim za ČRNO MAMBO, Kobe Bryanta.


In kot je povedal na koncu svojega govora, na koncu zadnje tekme, ko se je upokojil...MAMBA OUT.

Kobe in Gigi...Počivajta v miru.


29 views0 comments

Recent Posts

See All